Successful business team

Heb je als leidinggevende het gevoel dat de samenwerking binnen je team niet helemaal goed verloopt? Misschien zie je dat de samenwerking moeizaam gaat, dat er irritaties zijn binnen het team of dat mensen niet gemotiveerd zijn. Dat is natuurlijk heel vervelend. Want teamwork is nou eenmaal nodig om bepaalde doelen te bereiken. Met zijn tweeën kun je gewoonweg meer bereiken dan in je eentje. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de samenwerking binnen je team te bevorderen. In deze blog geven we je een aantal tips.

Stel doelen en wees duidelijk

Ten eerste is het belangrijk dat je team een gezamenlijk doel heeft. Vaak worden er geen duidelijke doelen gesteld, waardoor het project voor de meeste teamleden een onsamenhangend geheel wordt. Duidelijke plannen en documenten kunnen ervoor zorgen dat de doelen duidelijk worden. Ook kun je nu kijken welke individuele kwaliteiten het best waarvoor kunnen worden ingezet. Dit is een manier om je medewerkers te motiveren en te laten zien dat ze gewaardeerd worden. Ook kun je je team op de hoogte brengen van hun belang voor andere afdelingen. Wees bovendien duidelijk in de verantwoordelijkheden van elk lid. Meer verantwoordelijkheid kan resulteren in betere prestaties, maar hierdoor ontstaat er ook meer overlap in verantwoordelijkheden. Maak deze dus heel duidelijk!

Inspirerende omgeving creëren

Ook de omgeving kan veel doen om de samenwerking te bevorderen. Creëer dus een omgeving die perfect is om in samen te werken. In deze ruimte moet de temperatuur niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Als het te koud is gebruikt je lichaam namelijk veel energie om warm te blijven. En dit gaat weer ten koste van het samenwerken. Kies voor verlichting die je kunt dimmen. Als je de verlichting iets dimt, voelen mensen zich namelijk vrijer om risico’s te nemen en om te verkennen. Om te brainstormen is dit natuurlijk perfect! Als concentratie is vereist, is heldere verlichting weer ideaal. Dus dan zet je de verlichting gewoon weer op volle sterkte. Om de creativiteit te bevorderen kun je eventueel nog rustige, lang uitgesponnen muziek opzetten.

PE-training

Een PE-training kan ook een heel goed idee zijn om de samenwerking in je team te bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Kriton PE-trainingen. Hierbij komen de succesfactoren voor samenwerking aan bod, evenals frustraties en groepsvorming. Je kunt eigen voorbeelden van samenwerking aandragen tijdens de training, waardoor deze heel nuttig is.

Communicatie

Voor een succesvolle samenwerking is communicatie essentieel. Dit geldt zowel voor de communicatie binnen het team als voor de communicatie van jou als leidinggevende richting het team. Teamleden moeten veilig voelen om hun ideeën met elkaar te delen, en deze moeten dan ook worden gerespecteerd. Als leidinggevende moet je niet belerend en afstandelijk overkomen, maar juist een inspiratiebron zijn. Geef het goede voorbeeld aan je team!

Door Max