Werkstress komt door drukte op het werk, dat is wat veel mensen denken. Echter komt de meeste stress op het werk door onduidelijkheid. Onduidelijkheid kan komen door de verwachtingen van het bedrijf, de leidinggevende die geen duidelijkheid geeft en door collega’s. Hieronder hebben de 5 meest voorkomende oorzaken van werkstress op een rijtje gezet.

Oorzaak 1: Onzekerheid

Een steeds grotere oorzaak van werkstress is onzekerheid op de werkvloer. Dit kan komen door de onduidelijkheid over verwachtingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf. Op het moment dat er onzekerheid is over de toekomst van werknemers zorgt dit voor enorm veel werkstress. Zorg er als werkgever daarom altijd voor dat je zo duidelijk mogelijk communiceert met werknemers.

Oorzaak 2: Verandering

Onzekerheid over verwachtingen is een van de oorzaken waardoor werknemers minder zin hebben in verandering binnen de organisatie. Terwijl verandering juist vaak nodig is om flexibel in de markt te blijven. Onduidelijke verwachtingen van leidinggevenden zorgt voor 30% van de werkstress. Het is dus belangrijk om duidelijk te zijn over de verwachtingen naar je werknemers.

Oorzaak 3: Teambuilding

Voorkom tegenstrijdige bedrijfsdoelen en zorg ervoor dat collega’s goed samen werken. Investeren in teambuilding en andere teamactiviteiten zorgt voor minder stress op het werk. Ook verkleint dit de kans op misverstanden en verbetert de onderlinge communicatie.

Oorzaak 4: Hoeveelheid werk

Als leidinggevende is het belangrijk om de capaciteit van werknemers goed in te schatten. Komen er nieuwe taken bij? Zorg voor training- en ontwikkelingsmogelijkheden. Blijft de hoeveelheid werk toenemen? Neem dan meer personeel aan en zorg voor meer flexibiliteit in uren.

Oorzaak 5: Onduidelijke toekomstplannen

Voor een werknemer moet het duidelijk zijn wat het bedrijf wil, waarom het nodig is en wat de doelen zijn. Maak dit daarom altijd duidelijk wat de ontwikkelingsmogelijkheden en carrièrepaden binnen het bedrijf zijn. Zo weten medewerkers of er en welke doorgroeimogelijkheden zijn.

Door Max