burn out

Er wordt tegenwoordig steeds meer van ons gevraagd. De gemiddelde Nederlander is bijna alle dagen even druk. Een druk sociaal leven, een veeleisende baan en niet te vergeten thuis een gezin. Dan is het niet vreemd als je je soms een beetje opgebrand voelt. Dat geeft ook niet. We zijn allemaal weleens moe. Het wordt echter een ander verhaal als je je hele dagen moe voelt, prikkelbaar bent en nauwelijks meer kunt functioneren. Dan kan er mogelijk sprake zijn van een burn-out. Maar wat is dat precies? En – belangrijker nog – hoe los je dat op? 

Wat is een burn-out? 

Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door te veel stress. Dit kan bijvoorbeeld komen door een te hoge werkdruk. Wanneer je constant te veel van jezelf vraagt, kan dit ertoe leiden dat je fysiek en mentaal niet meer verder kunt. Deze ziekte wordt vooral gekenmerkt door het chronische karakter. De uitputtingsklachten houden doorgaans langer dan zes maanden aan en stoppen ook niet meer. Je voelt je letterlijk opgebrand en kunt niet meer vooruit. 

Het is belangrijk om bij de eerste signalen van een burn-out vroegtijdig aan de bel te trekken. Je kunt bij psychologen Utrecht terecht om je klachten te onderzoeken en te ontdekken waar ze vandaan komen en op welke manieren je deze kunt voorkomen en oplossen. Maar er zijn ook dingen die je nu al zelf kunt doen om de symptomen te verminderen en te werken aan herstel. 

Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het allereerst belangrijk om in de meest heftige fase je werk even te stoppen. Het is belangrijk om bij deze extreme vermoeidheid echt even pas op de plaats te nemen en niet meer te werken. Laat alle eisen, verwachtingen en verantwoordelijkheid van het werk even los. 

Plan elke dag een rustmoment in 

Het lichaam heeft ook ontspanning nodig om te kunnen functioneren. Als je structureel te weinig rustmomenten inplant, kom je jezelf uiteindelijk tegen. Je lichaam kan niet meer. Ontspanning is één van de belangrijkste dingen die je je lichaam kunt geven. Je mag dit dan ook niet vergeten. Plan vanaf nu elke dag minimaal één rustmoment in. Hoe deze eruit ziet, is geheel afhankelijk van waar jij ontspanning en plezier uithaalt. De één vindt het fijn om lekker te gaan wandelen of sporten en de ander duikt liever op bed met een goed boek. Zorg er in elk geval voor dat je op dat moment weinig gestoord wordt door anderen en echt even tot jezelf kunt komen. 

Vraag hulp 

Een burn-out gaat meestal vanzelf over. Zeker wanneer je echt even je rust pakt. Maar het gevaar schuilt hem natuurlijk in het feit dat je de dingen weer net zo gaat aanpakken als voorheen. Zodra je dit doet, ligt een nieuwe burn-out alweer snel op de loer. Daarom is het belangrijk om hulp in te schakelen. Leer handvatten van coaches Nijmegen toe te passen om in de toekomst een burn-out te voorkomen en op een andere manier te werk te gaan.

Door Max