Wat gebeurt er met je huid tijdens een hittegolf

De eerste hittegolf van het jaar ligt al weer achter ons. Sommige van jullie zullen hier van hebben genoten terwijl het voor anderen een straf is. Het was ook wel even omschakelen om van een relatief frisse periode ineens voor een langere tijd in hogere temperaturen te moeten functioneren. Hoe dat precies wordt ervaren is heel persoonlijk. Toch zijn er ook een aantal feiten over wat er met je lichaam gebeurt wanneer het meerdere dagen erg warm is.

Wat is een hittegolf?

Een hittegolf is een aaneengesloten periode van minimaal vijf zomerse dagen. Drie van deze dagen dienen tropisch te zijn. We spreken van een zomerse dag bij minimaal 25 graden Celsius en een tropische dag bij minimaal 30 graden. Dit is de definitie in Nederland en Belgie. In andere landen gelden hier andere definities voor. Zo is het in de staat Florida pas een hittegolf wanneer het kwik boven de 40 graden Celsius uitkomt. Zo’n hoge temperatuur zien we in Nederland zelden.

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens een hittegolf?

Je lichaam reageert anders in warmte dan in koude. Logisch eigenlijk ook wel want ons lichaam blijft graag op een constante temperatuur zo rond de 37 graden. Wat de normale lichaamstemperatuur is kan per persoon een klein beetje verschillen.

Wanneer het warm is en je lichaam graag op temperatuur wil blijven, zal het maatregelen treffen om zichzelf af te koelen. Zo zullen de bloedvaten wat verder open gaan staan om de warmte beter te kunnen afvoeren en ga je zweten om af te koelen.

Wat doet (extreme) warmte met je huid?

Bij (extreme) warmte zal je lichaam dus aan de slag gaan om weer af te koelen. Aangezien je huid het grootste orgaan is en tevens het lichaam beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf heeft je huid ook een belangrijke functie in het omgaan met warmte. Naast dat het heel mooi is wat de huid allemaal kan doen om het lichaam op temperatuur te houden, kan het ook een aantal vervelende klachten met zich meebrengen:

  • Huiduitslag

Door zweet en warmte kan de huid geïrriteerd raken. Vaak uit zich dit in rode vlekken of rode bultjes die branden en/of jeuken.

  • Verbranding

Niet zozeer door de warmte maar wel door te lange blootstelling aan de zon kan de huid verbranden. Probeer dit altijd te voorkomen want het kan erg gevaarlijk zijn. Het kan direct gevaar opleveren wanneer de verbranding erg heftig is en er blaren ontstaan. Dit zorgt voor flinke pijnklachten en er kunnen littekens overblijven. Op langere termijn kan deze zonschade huidkanker veroorzaken.

  • Uitdroging

Doordat je gaat zweten bij warmte verlies je veel vocht. Dit vocht moet goed worden aangevuld om uitdroging te voorkomen. Uitdroging is aan de huid te herkennen doordat het elasticiteit verliest. Je kunt dan een stukje huid optillen waardoor het niet direct weer terugveert. Naast een droge en niet elastische huid kan uitdroging ook zorgen voor hoofdpijn en sufheid.

  • Oedeem

Door de warmte kan vocht zich ophopen en kunnen er plaatselijke zwellingen ontstaan. Vaak te zien in de onderbenen en de enkels.

Naast bovenstaande klachten kun je ook al klachten krijgen wanneer het niet eens zo heel warm is maar je huid enkel is blootgesteld aan de zon. De rode bultjes en jeuk die dan opkomen wordt zonneallergie genoemd. Een dermatoloog kan je hiermee verder helpen. Bijvoorbeeld bij Optimum Clinics.

Door Max