sollicitatiebrief schrijven

Als je een carrièreswitch beoogd naar de financiële wereld, is het wel handig dat je weet waar je terecht komt. Een regelmatig gehoord begrip in de financiële wereld is het begrip financial control. Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? En waarom zou je daar aandacht aan moeten besteden? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is financial control?

Het is omvattend begrip. Financial control omvat alle procedures, beleid en middelen die een organisatie monitort en het stuurt de richting, toewijzing en gebruik van de financiële middelen van de organisatie. Met andere woorden hoeveel geld gaat waar naartoe en wat gebeurt er met dat geld?

Financial controls spelen ook een belangrijk rol bij het zorgen van accurate rapportages, het voorkomen van fraude en ze beschermen de middelen van de organisatie, zowel fysiek als niet-fysiek. Ze zorgen voor strakkere processen en daardoor kunnen er ook betere forecasts afgegeven worden.

  • Voorbeelden van financial controls in een organisatie:
  • Houdt zakelijk en persoonlijke financiën gescheiden;
  • Voor pre-employment screenings uit voor je iemand aanneemt;
  • Maak maandelijkse projecties van je cashflow;
  • Maak gebruik van voorraadbeheersystemen;
  • Monitor point-of-sale transacties (controleer de kassa);
  • Zorg dat meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor financiële taken.

Niet alleen puur financiën

Zoals je merkt gaat het bij financial control niet alleen over financiële processen, maar ook om processen die direct gevolgen hebben voor de financiële positie van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan fraude in de vorm van het ontvreemden van producten. Niet direct het stelen van geld, maar tel maar eens op wat het extra inkopen van pennen, printerpapier, brandstof, gereedschap en zelfs wc papier kost op jaarbasis. Geld dat ook besteedt had kunnen worden aan productontwikkeling of salarissen. Het beleid en monitoring op deze processen is ook onderdeel van financial control.

Financial controls: zelf doen of uitbesteden?

Voor beide valt genoeg te zeggen, maar in veel gevallen is een extern controlerend orgaan erg belangrijk bij dergelijke processen en maatregelen. Wil je er eens vrijblijvend over sparren? Neem dan eens contact op met de mensen van Staan.

Door Redactie