Heb je net een technische opleiding achter de rug? Voel je je toch nog niet helemaal voorbereid om aan het werk te gaan? Dan is het mogelijk dat je naast werkervaring ook praktijkkennis mist.  Dit komt doordat hogescholen en universiteiten tot nog toe niet geheel de aansluiting met het werkveld hebben gevonden. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om dit gat te overbruggen. Met de juiste motivatie, passie en drive zal het ook jou lukken om je droombaan te vinden. In dit blog staan een paar opties om dat gat te overbruggen zodat ook jij een volwaardige IT’er wordt.

Deeltijd opleiding

Als je kijkt naar de grootte van Nederland zijn er relatief gezien veel deeltijd opleidingen. Toch is het soms zoeken om erachter te komen welke je tot een goede IT’er opleidt. Bij de deeltijd opleidingen die aangeboden worden, wordt er vaak de nadruk op droge stof leren gelegd. Echter is het zo dat bedrijven vaak ervaring verkiezen boven puur stof. Al is het wel zo dat sommige opleidingen de kans bieden om stage te lopen. Dit levert  belangrijke praktijkkennis op. Daarbij bestaat er tegenwoordig ook een technische opleiding die dichter bij het werkveld staat dan andere opleidingen. Dit brengt het voordeel van studeren en werken bij elkaar.

Traineeship

Salaris, baan garantie, studeren én werkervaring. Dit zijn allemaal onderdelen die bij een IT traineeship gecombineerd worden. Alhoewel het niet algemeen bekend is, is deze optie zeker mogelijk. Het stamt van het idee af dat je  op de werkvloer het meest leert. Daarbij weet het bedrijf waarbij je werkt ook gelijk wat ze aan je hebben. Daarnaast is het ook een stukje ontdekken. Vaak is een traineeship breed en proef je van verschillende aspecten van het vak. Daarna ga je pas specialiseren.

Zelfstudie & cursussen

Een carrière switch kan voor sommigen namelijk vrij eng klinken. Het zou zomaar kunnen zijn dat je niet 100% zeker weet of je wel de IT kant op wilt. Een cursus kan dan een goede oplossing zijn. Het eten proeven of het pittig is voordat je er een lepel sambal bij doet is namelijk heel normaal. Bij deze optie kun je namelijk zelf bepalen wat je gaat leren. Daarbij doe je ook alles op je eigen tempo. Een nadeel is wel dat zelf je de drive en motivatie moet blijven opbrengen. Bij de andere opties wordt dit vaak door andere factoren beïnvloed.

Uiteraard zijn de stappen die je onderneemt niet geheel wat je tot succes leidt. Jouw motivatie, passie en drive is wat uiteindelijk je succes bepalen. Je kunt zo slim zijn als Stephen Hawking, maar zonder doorzettingsvermogen kom je er niet. Dit geldt niet alleen voor als je in de IT wilt gaan werken. Dus als je ervoor gaat, ga er dan vol voor! Het kan zomaar een geweldige carrière opleveren.

Door Max