Hoe krijg jij jouw vastgelopen carrière weer in de lift?
Het verloop van je carrière kan heel wisselend lopen. Voor de ene verloopt het allemaal zo soepel en glijdt van de ene baan in de andere en krijgt promotie na promotie terwijl het bij een ander een stuk stroever loopt. Nooit een vast contract, onvoldoende uren, slechte arbeidsvoorwaardes, maar je moet toch rond komen dus je kan geen kant op. Hoe dan ook, er valt altijd aan je loopbaan te werken.
Als je vast bent komen te lopen in je loopbaan carrière dan ben je waarschijnlijk afgestudeerd en na je studie gaan werken. Of je nu een MBO, HBO of WO diploma op zak hebt, het kan altijd voorkomen dat je vast komt te zitten, maar hier kan je gelukkig ook altijd uit komen.
Eerst maar eens bekijken wanneer een loopbaan nou precies stroef verloopt. Het kan, zoals in de introductie al aangegeven, dat je geen contract kan krijgen dat voldoet aan jouw eisen. Ook kan het zijn dat je geen leuke werkplek hebt of dat het werk dat je uitvoert niet aansluit op jouw opleiding of ver boven of onder jouw kunnen ligt. Hierdoor lukt het ook niet om volledig gemotiveerd te zijn en om te laten zien wat jij écht kan. Ondanks dat het niet zou moeten is het heel menselijk dat je, wanneer jij je niet op je plek voelt op je werk, je ook niet ontzettend goed werk zal leveren.
Tijd om dit aan te gaan pakken. Je werkt tegenwoordig op z’n minst tot je 67e, acht uur per dag wellicht 32 uur per week of meer of minder. In ieder geval is werken een groot deel van je leven en daarom ook zo ontzettend belangrijk om hier voldoening uit te kunnen halen. Je werkt om te leven, maar een fijne werkplek draagt ook bij aan een fijn leven.
Het is belangrijk om te weten wat je voor jezelf wilt. Je bedenkt: Ik zoek werk, of nieuw werk als je al een baan hebt. Maar wat voor een baan wil je nu eigenlijk? Waar haal je voldoening uit? Hoeveel uur per week wil je werken? Ben je flexibel of houd je juist van structuur? Waar wil je werken? Ben je bereid te reizen voor je werk of wil je het liefst lopend naar je werk kunnen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet afvragen om een baan te kunnen vinden waarbij jij gelukkig kan worden.
Ga op zoek naar deze droombaan. Dit kan een tijd duren en wellicht werk je ondertussen ook nog. Besteed ‘s avonds na werk nog even naar het zoeken van jouw droombaan op verschillende vacaturewebsites. Zo zoek je het meest efficiënt en hoeft het zoeken naar een nieuwe baan niet een baan op zichzelf te worden.
Wanneer je die baan hebt gevonden, of wellicht heb je wel meerdere interessante vacatures gevonden. Dan kan je gaan solliciteren. Voor veel mensen blijft solliciteren een moeilijk en angstig proces. Een CV en motivatiebrief schrijven, vervolgens op een zenuwslopend gesprek komen en vervolgens worden afgewezen, wat de stemming om verder te solliciteren ook niet verbetert. Ondanks dat zal je de moed er in moeten houden. Je gaat niet dood van een afwijzing en uitsteken boven de rest is altijd moeilijk, maar bedenkt wel dat de aanhouder wint. Bovendien zijn er op het internet allerlei sollicitatietips te vinden en gratis cv maken tools om zo goed het sollicitatieproces in te gaan.
Als je jouw droombaan hebt bereikt kan je weer gaan werken aan jouw loopbaan. Wanneer jij op een fijne plek zit, zal je dat ook uitstralen en zal je carrière ook een stuk vlotter verlopen. Je zal merken dat je met veel meer motivatie naar je werk zal gaan en daardoor ook een stuk beter werk zal leveren. In een mum van tijd heb je een promotie ontvangen en zit je in de lift naar de top.