Elke dag naar kantoor zit er voor de meeste in deze coronaperiode niet in, we zijn al blij als we één keer in de week richting kantoor mogen komen. Het is voor veel mensen het nieuwe normaal en inmiddels zien we de voordelen van thuiswerken steeds meer in.

Toch is het niet voor iedereen ideaal: schreeuwende kinderen op de achtergrond van je (video)call, een partner die ook thuis aan de keukentafel werkt of de pakketbezorger die om de haverklap voor de deur staat, omdat je nog niet wilt geloven aan de drukte in de stad. Maar het allerbelangrijkste voor je gezondheid: niet iedereen heeft een ideale werkplek voor een goede zithouding de hele dag. Als het even kan, schaf dan goede kantoormeubelen aan. Sommige werknemers ontvangen een thuiswerkbijdrage, gebruik die dan ook verstandig! Kies bijvoorbeeld ergonomische bureaustoel, zodat je gedurende de dag een goede zithouding kunt aannemen.

Daarnaast hebben wij een aantal tips en oefeningen voor je op een rijtje gezet, zodat je wat rek- en strekoefeningen kunt doen tijdens het thuiswerken (natuurlijk ook heel goed op kantoor uit te voeren). Misschien dat je dan wel een beetje voor schut staat voor je collega’s, maar dat even terzijde ;-).

1. Span die billen aan!

Deze oefening is niet alleen geschikt voor thuis, maar natuurlijk ook voor op kantoor. Span je billen aan en houd dat ongeveer 5 tot 10 seconden vast. Ontspan daarna weer. Je kunt dit zo vaak doen als je zelf wilt. Als je collega’s het niet weten, zullen ze vast niets merken dat je aan die strakke billen aan het werken bent!

2. Loop een extra rondje

Met een kantoorbaan sluipt het erin voor je er erg in hebt: de hele dag stilzitten. Een hele eenvoudige oefening waar je wel even de tijd voor moet maken tussen die drukke dagplanning door. Loop eens een extra rondje voordat je naar de wc gaat of maak je collega’s blij en trakteer op een rondje koffie voor de afdeling (tijdens corona misschien niet zo handig). Of in het geval van thuiswerken: loop voordat je je dag begint buiten even een ronde en begin dan pas je dag. Kleine aanpassing, groot gezondheidsvoordeel!

3. Stretchen van de nek

Het is ontzettend belangrijk dat je je ook thuis bewust bent van een goede zithouding. Ga dus liever niet op de bank zitten, maar probeer zoveel mogelijk een houding aan te nemen die goed voor je is. Je merkt het vanzelf als je te krampachtig naar het scherm hebt zitten staren.

De schouder- en nekspieren krijgen het dan flink te verduren, dus geef ze gedurende de dag wat verlichting door de volgende oefening uit te voeren: plaats je handen achter je hoofd, met je ellebogen naar buiten. Buig je hoofd naar voren en laat je hoofd hangen (zet verder geen druk!). Zo stretch je de nek voor vermindering van de spanning.

4. Ontspan je schouders regelmatig

Zorg ervoor dat je regelmatig je schouders bewust ontspant, voor je het door hebt, zit je weer met gespannen schouders achter je bureau. Draai af en toe wat rondjes met je schouders, adem daarna diep in en trek je schouders helemaal op. Adem nu langzaam uit en laat je schouders volledig hangen (neem eventueel je hele armen mee voor totale ontspanning).

5. Squats tijdens het maken van je kopje koffie of thee

Het is natuurlijk heel eenvoudig om tijdens het wachten op je kopje koffie of thee een oefening voor de bil- en beenspieren te doen! Denk bijvoorbeeld aan de squats. En ga maar eens na hoe vaak jij wat te drinken haalt, of je nu thuis of op kantoor bent. Tel uit je winst! En misschien kun je er op kantoor nog wel een challenge van maken met je collega’s: gezond én gezellig!

Door Redactie