solliciteren

Met de krapte op de arbeidsmarkt en de economische crisis o.a. ook veroorzaakt door de pandemie, is het des te lastiger om een goede en passende baan te vinden. Maar ga je daardoor bij de pakken neer zitten? Natuurlijk niet! Dit is ook geen verhaal waarbij ik je gouden bergen beloof, want het is gewoon lastig, maar je kan natuurlijk wel je kansen verhogen.

solliciteren

Let op je online presence

In crisistijden is het nog belangrijker om er goed op te letten wat je wel en niet post. Je mogelijk toekomstig werkgever zal ongetwijfeld je sociale profielen bekijken, om te kijken wat hij/zij voor vlees in de kuip heeft. Repost jij dan de complottheorieën van Lange Frans, dan is er een grote kans dat de recruiter al afhaakt, omdat ze daar niet mee geassocieerd kunnen en willen worden.

Zorg voor een goede ruimte om te videobellen

Grote kans dat we met z’n allen nog lange tijd moeten thuiswerken. Ook veel sollicitatiegesprekken geschieden dus digitaal. Zorg dat je dit voor elkaar hebt. Test van te voren een beetje met Microsoft Teams, Zoom en/of Google Meet, zodat je daar niet mee loopt te klooien als het moment daar is. Zorg ook voor een nette omgeving (geen was of rommel op de achtergrond) en dat zowel de geluids- als beeldkwaliteit goed is. Koop voor het geluid desnoods een losse microfoon, maar de meeste oordopjes die bij een smartphone worden geleverd, zijn goed genoeg.

Zet je beste beentje voor in crisistijd

Werkgevers houden van bezige bijen. Van mensen die iets extra’s doen in hun vrije tijd. Dus als je inderdaad tijd over hebt, kijk dan of je iets kan doen in de buurt. Doe regelmatig boodschappen voor je oudere buren, of laat hun hond uit. Heb je een achtergrond in de zorg, spring dan bij waar mogelijk. Misschien kun je een nieuw buurtinitiatief opzetten. Dergelijke ondernemerskwaliteiten worden altijd gewaardeerd! Dat is natuurlijk niet alleen goed voor je carrièrekansen, maar ook voor je geweten en de samenleving. Je zult je er nuttiger door voelen en dat werkt door in je voorkomen tijdens sollicitatiegesprekken.

Presenteer jezelf positief

Ieder mens heeft een natuurlijke afkeer voor mensen met een negatieve energie. Zorg dus juist in deze tijd dat je positief bent over de toekomst en (wellicht voor je gevoel naief) er alle vertrouwen in hebt dat het goed komt. Uiteraard moet je wel reeël zijn, want te naief werkt ook averechts. Maar ga niet zitten zeuren dat alles dramatisch slecht is, de politiek de burgers in de steek laat en het land naar de tyfus gaat. Er zit een aantrekkingskracht in een positieve mindset.

Nog andere tips?

Heb je zelf nog andere tips om je kansen te verhogen op de arbeidsmarkt? Laat ze achter in de comments.

Door Redactie