verrassende vraag tijdens een sollicitatiegesprek

Als recruiter of HRM’er wil je niet een standaardlijstje vragen stellen, die elke concurrent ook vraagt. Je wilt een fijne sfeer creeëren, maar ook de kandidaat een paar keer verrassen. Met deze vraag (of eigenlijk korte opdracht) verras je de kandidaat en het geeft je veel informatie in korte tijd als recruiter.
verrassende vraag tijdens een sollicitatiegesprek

Voorbereiding

In veel functies zijn er een aantal kerncompetenties/vaardigheden die de kandidaat in meer of mindere mate moet bezitten. Bij webdevelopers zijn dat vaak programmeertalen, met online marketeers zijn vakgebieden als zoekmachine optimalisatie of online advertenties. Zorg als recruiter dat je dit lijstje competenties en vaardigheden klaar hebt staan van tevoren.

De vraag

Na de introductie van elkaar, jijzelf als recruiter, het bedrijf en de functie, kun je de vraag stellen. Die luidt als volgt:

“Voor de functie hebben we een aantal competenties en vaardigheden bepaald en we zouden graag zien dat je jezelf een cijfer geeft van 1 tot 10, maar je mag géén 7 geven.”


Let er op dat er alleen cijfers gegeven worden, geen uitleg waarom, dat komt later.

Waarom geen 7?

De 7 is altijd de veilig keuze. Met een 7 blink je niet uit, maar je bent ook niet het slechtste jongetje van de klas. Een soort van valse bescheidenheid straalt een 7 uit. Door je kandidaat te dwingen om te kiezen voor een 6 of een 8, haal je dat eruit.

Waar moet je op letten bij de antwoorden

Er zijn een paar typetjes die je kunt identificeren vanuit de antwoorden:

  • Het arrogante type
    Geeft zichzelf op alles hoge cijfers, zonder blikken of blozen. Zorg dan dat je scherp doorvraagt op de voor de functie meest belangrijke competenties en laat dit ook zeker terugkomen in een assessment als de kandidaat een ronde verder komt.
  • Type klok zonder klepel
    Geeft zichzelf aarzelend te hoge cijfers. Maar als je er dan ook doorvraagt worden de achten toch wel zesjes. Een reactie die je vaak hoort dan is: “Oh, dat bedoelde je, ik dacht je dat je XYZ bedoelde.”
  • Het intelligente talent
    Is vaak nog junior en heeft geen idee van het niveau van zijn concurrentie. Geeft zichzelf vaker zesjes, terwijl je uit zijn antwoorden kunt deduceren dat het toch minimaal een goede acht is.

Als het goed is, geeft geen enkele kandidaat zichzelf overwegend onvoldoendes. In mijn ervaring is een enkele onvoldoende al spaarzaam. Iedereen wil zich van zijn beste kant laten zien. Maar door de optie 7 te verwijderen, krijg je wel een indicatie van het zelfbeeld van de kandidaat. De cijfers op zich zeggen natuurlijk weinig over de kennis en kunde van de kandidaat, maar de antwoorden, de houding en het gedrag des te meer. Daarnaast is het voordeel dat je het als recruiter onderscheidt, omdat ze deze vraag niet vaak krijgen en je daardoor concurrentievoordeel kunt krijgen. Probeer het eens en post je ervaringen in comments!

Door Redactie