Je bevindt je in de afrondende fase van je studie en het is weer tijd om stage te lopen. Je studeert op kort termijn af op het gebied van online marketing. Wat in ieder geval een feit is, is dat je stage dient te lopen op het gebied van online marketing. Je beheerst volledig de stof en nu zul je het geleerde toe moeten passen. Dus omzetten in een stukje realiteit. Je bent er helemaal klaar voor.

De zoektocht

Het vaak genoeg niet gemakkelijk om aan een stageplek te komen op maat gesneden. Dit komt om vele redenen. Het kan dus zijn dat je op school veel meer hebt geleerd en daarom veel meer op het vakgebied zou willen toepassen om zodoende na te gaan hoe sterk je hierin bent en welke vaardigheden je beter zou moeten ontwikkelen. Aan de andere zijde hebben bedrijven vaak genoeg weinig tijd om een “nieuweling” in te werken. Tegenwoordig is het leven een rush en ook zo het bedrijfsleven. Ruimte om je iets aan te leren is er simpelweg niet. Men kijkt daarom niet al te graag uit naar je komst.

Maar genoeg met alle pessimisme. Er wacht iets moois om de bocht. Er zijn toch bedrijven die ook uit het aanbieden van stageplekken voordeel halen door aan jou aansluiting te geven. Deze bedrijven maken dit dan ook duidelijk op hun websites of op de vele sites speciaal voor toekomstige stagiaires. Stagiaires, daar betaal je immers heel weinig tot helemaal niets voor. Een win-win situatie met voor jou goede leermomenten dus. Meestal is er daarom ook speciaal iemand op de afdeling aangesteld om zich te bekommeren over de stagiair.

Wat je dient te weten

Digitale marketing is een niet weg te denken fenomeen geworden in vele landschappen. Vooral in ontwikkelde landen heeft de digitale marketing in 2019 een super snelle groei doorgemaakt dat ervoor gezorgd heeft dat niet alleen marketing op zich, maar vooral marketing communicatie een beetje andere wending heeft aangenomen. Een van deze veranderingen is bijvoorbeeld dat digitale marketeers ook remote, dus vanuit een andere plek dan de werkplek zijn of haar werk kan doen.

Consultant of freelancer

Mede vanwege de voornoemde ontwikkelingen, zijn veel digitale marketeers een weg ingeslagen van Zelf promotie en branding. Dit met de bedoeling om als consultant/ freelancer in het oog van potentiële opdrachtgevers te springen. Deze freelancers zijn niet gebonden aan een baas en hebben de mogelijkheid om meerdere werken tegelijkertijd aan te nemen. Soms wordt dit freelance werk ook gecombineerd met een vaste baan. Er gaat dus aan online marketeer een wereld voor je open van mogelijkheden.

Vaardigheden en competenties

Uiteindelijk gaat het er bij de online marketing om, dat je tijdens je stage bepaalde vaardigheden en competenties aanleert en/of verder ontwikkelt. Hier wordt je daarom ook op getoetst. Je zult ten eerste moeten weten wat de taken zijn die horen bij een volwaardige online marketeer om vervolgens een reflectie hierop los te laten. Een van de belangrijkste taken van een digitale marketeer is het bloggen. Je zult dus goede blogposts neer moeten zetten.
Een pre is verder als je kunt grafisch vormgeven en folders en flyers kunt neerzetten. Maar ook foto’s maken en die bewerken is een voordeel. Vervolgens zul je het content moeten managen door aan content management te doen. Dit betekent dat je alles wat er gedeeld wordt, zult moeten analyseren, en beheren. Verder komt er ook bij kijken dat je aan web- en e-mailbeheer zult moeten doen. Andere taken die aan de orde komen zijn media relations, public relations en copywriting.

Volg jou afstudeer stage online marketing bij BO5.nl.

Door Redactie