Wat is Usenet en hoe kan je het gebruiken? Wanneer je nog niet bekend bent met de term Usenet, dan kan dit grote vraagtekens oproepen. Maar maak je geen zorgen, want na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Wat is Usenet?

Laten we beginnen bij het begin, wat is Usenet? Usenet kan je zien als het eerste sociale netwerk wat naast het World Wide Web bestaat. Het internet bestaat uit meer onderdelen dan het World Wide Web, voordat er een internetbrowser was waar je naar webpagina’s kan kijken, was er het Usenet. Het Usenet is een ontmoetingsplaats op servers waar informatie op kan worden uitgewisseld. Dit soort netwerk bestaat al sinds 1979 toen twee mannen met het idee om nieuwsgroepen te maken. Dit idee werd 10 jaar voor het World Wide Web en het internet uitgevonden. Deze nieuwsgroepen groeiden al snel uit tot een populaire communicatievorm onder de eerste internetgebruikers.

Het Usenet is dus een netwerk waar gebruikers bestanden en teksten met elkaar kunnen uitwisselen. Dit uitwisselen van informatie wordt gedaan in nieuwsgroepen. Zo’n nieuwsgroep kan je zien als een soort van forum. Iedere nieuwsgroep heeft namelijk een eigen onderwerp waar gebruikers over kunnen praten en discussiëren.  Met duizenden van zulke groepen zit er voor iedereen wel een interessant onderwerp bij.

Hoe werkt een Usenet-server?

Usenet wordt gekenmerkt door zijn gedecentraliseerde netwerk, dit betekent dat er niet een grote server is waar alle gebruikers op inloggen. De nieuwsgroepen bestaan juist uit een heel groot wereldwijd netwerk van verschillende servers die allemaal samenwerken. Hierdoor is het Usenet ook niet aangesloten op het World Wide Web. Je verkrijgt dus over het algemeen geen toegang via een browser. Wel kan het zo zijn dat de server een link heeft met het internet, dan is toegang krijgen via een browser wel mogelijk.

Hoe gebruik je nieuwsgroepen?

Omdat het Usenet een apart netwerk is zal je een speciale software moeten installeren om toegang te krijgen tot dat netwerk. Het nadeel aan Usenet is dat er een gebrek is aan moderatie, hierdoor is het mogelijk dat de bestanden die je download beschadigd zijn of een virus bevatten. Een deel van de nieuwsgroepen zijn wel gemodereerd. Wil je een snelle en veilige toegang tot het Usenet? Dan kan je hiervoor bij ViperNews.com terecht. Zo heb je geen kans op beschadigde en geïnfecteerde bestanden!

Photo credits: Field Engineer

Door Redactie