Welke opleiding moet je volgen om een seksuoloog te worden

Een seksuoloog houdt zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen. Dit kan variëren van erectieproblemen tot verschillen in verlangen tussen koppels. Wil je seksuoloog worden en vraag je je af welke opleiding je moet volgen? In dit artikel vertellen we je meer over wat een seksuoloog precies doet, welke studie je moet doen en wanneer je jezelf een NVVS seksuoloog mag noemen. Lees snel verder!

Welke opleiding moet je volgen?

Wanneer je seksuoloog wilt worden, moet je allereerst een bachelordiploma halen. Het is belangrijk dat je een universitaire bachelor in de richting van psychologie of geneeskunde hebt afgerond. Heb je hbo gedaan? Kijk dan naar de mogelijkheden voor het volgen van een pre-master en master op de universiteit.

Na het behalen van je universitaire bachelor moet je een geschikte master volgen, zoals Klinische Psychologie. Ook als je geneeskunde doet zijn er veel mogelijkheden. Heb je je master in psychologie gehaald? Dan ga je beginnen met een GZ-opleiding. Hierna mag je jezelf gezondheidspsycholoog noemen. Hierna volg je een postacademische opleiding tot seksuoloog. Wanneer je deze hebt afgerond, kun je jezelf eindelijk NVVS seksuoloog noemen en kun je aan de slag! 

Wat doet een NVVS seksuoloog? 

Een seksuoloog is gespecialiseerd in het oplossen van seksuele problemen of vraagstukken. Deze psycholoog helpt zowel stellen als individuen bij problemen op het gebied van seksualiteit. Dit kan van alles zijn, zoals orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen en seksverslavingen. Daarnaast geeft een seksuoloog ook voorlichting. 

Een behandeling bij een NVVS seksuoloog bestaat voornamelijk uit gesprekken. Echter, de professional kan je ook doorverwezen naar andere hulpverleners, zoals een gynaecoloog. 

Online seksuoloog worden?

Tegenwoordig gaat alles via het internet; ook seksuologen werken online. Dit is vrijwel net zo effectief als een behandeling bij een reguliere psycholoog. Wil jij online therapie als seksuoloog geven? Sluit je dan aan bij https://www.seksuoloog.online/. Bekijk de mogelijkheden en neem gerust contact op met het team!

Door Max