Het gebruik van de Agile Scrum methode is de laatste jaren enorm toegenomen. Van grote organisaties tot de kleinere bedrijven; de Scrum methode wordt steeds vaker toegepast. Voordat je begint met deze werkmethode is het volgen van een zogenoemde Scrum training aangeraden. Maar wat betekent Scrum? Hoe werkt de methode? En hoe pas je de methode toe binnen jouw organisatie? Wij vertellen het je in dit artikel!

Wat is Scrum?

Scrum is een Agile aanpak dat zorgt voor een flexibelere en effectievere manier van werken. Deze methode maakt het voor een team makkelijker om op een snelle manier kwaliteit te leveren en eventuele problemen snel te tackelen.

Hoe werkt een Scrum team?

Met de Scrum methode wordt er gewerkt met een zelf-organiserend team dat bestaat uit verschillende specialisten en Scrum rollen. Zo heb je bijvoorbeeld een Scrum Master, dit is degene die het proces begeleidt. Als Scrum Master ben je er verantwoordelijk voor dat het team efficiënt kan werken en zich aan de afspraken houdt. Het Scrum team en de Scrum Master werken voor de Product Owner, die als intermediair tussen de klant en het team fungeert.

Hoe werkt de Scrum werkwijze?

Ieder Scrum project bestaat uit verschillende sprints, hoeveel sprints er van toepassing zijn is afhankelijk van het team en het project. Met een sprint wordt er een tijdsperiode van ongeveer 2 tot 4 weken aangeduid. Zo’n sprint begint met een planning en eindigt met een review en retrospective meeting. Voor optimaal resultaat van de sprints is goed overleg tussen de teamleden enorm belangrijk. Daarom is er iedere dag een kort overleg met het team, dit wordt ook wel de Daily Scrum genoemd. Aan het einde van iedere sprint wordt een (deel)product opgeleverd. Vervolgens volgt er een evaluatie en is er ruimte voor feedback vanuit de klant. Zo kan er gemakkelijk ingespeeld worden op eventuele aanpassingen.

Door Max