Lang zitten is voor niemand gezond, dat is inmiddels bij iedereen wel bekend. Termen als “het nieuwe werken” en “ergonomisch werken” heb je dan ook vast wel eens gehoord in je omgeving. Een slechte werkhouding kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Ergonomisch werken voorkomt deze klachten. Maar wat betekent ergonomisch werken en wat is het belang van een ergonomische werkplek? Lees het in dit artikel!

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is een werkplek waarover tijdens het inrichten is nagedacht over de instellingen van het meubilair en de inrichting van de werkplek. Eventueel kan er ook gebruik gemaakt worden van ergonomische hulpmiddelen. Kortom, dit alles zorgt ervoor dat werknemers een gezondere werkhouding hebben en beter hun werkzaamheden kunnen uitvoeren zonder lichamelijke klachten. Ergonomisch werken vermindert de druk op je gewrichten en voorkomt een geforceerde zithouding. Ergonomische kantoorinrichting vermindert klachten als overbelaste spieren, pijnlijke gewrichten en RSI. Op Officecity.nl vind je een ruim assortiment aan ergonomische kantoorinrichting.

Voorkom klachten en verhoog de productiviteit

Een ergonomische werkplek zorgt dus voor het welzijn van uw medewerkers. Het algemene werkzaam van je medewerkers zal dus verbeteren en het ziekteverzuim neemt af door ergonomisch werken. Minder klachten zorgt ervoor dat je medewerkers zich fit en gemotiveerd worden, waardoor de productiviteit binnen je organisatie omhoog zal gaan.

Ergonomische werkplek creëren

Een ergonomische werkplek begint bij het kiezen van de juiste stoelen. Voor medewerkers die veel tijd zittend achter hun bureau doorbrengen is het enorm belangrijk om een goede bureaustoel te hebben die helemaal aansluit op zijn of haar lichaam. Gewrichten moeten ontlast worden door de juiste hoogtes van de stoel. Ook de posities van het beeldscherm is erg belangrijk om nekklachten en pijnlijke ogen te voorkomen. Het beeldscherm moet dus op de juiste hoogte staan. Tot slot is de positie van het keyboard en de muis van groot belang. Hiervoor hebben werkgevers vaak nog te weinig aandacht. Dat terwijl dit een belangrijk onderdeel van ergonomisch werken is. Je muis mag niet te ver weg liggen en het toetsenbord moet op een plek liggen waarbij je je ellebogen en polsen in één lijn kan houden tijdens het typen.

 

Door Max