Als ondernemers zijnde willen we altijd zo competitief mogelijk zijn. Immers, de vrije markt is competitief en om te overleven in de harde zakenwereld dien je slim, efficiënt en krachtig te opereren. Op alle vlakken, je operaties, je marketing, je communicatie, maar ook je administratie. Administratie is misschien niet het meest spannende onderdeel van de onderneming om te optimaliseren. Veel ondernemers zien dit als een ‘moetje’ in de schoot geworpen door De Belastingdienst. Echter, bekijk het zo indien jij de tijd die je kwijt bent aan boekhouding kunt reduceren door slimme innovaties, dan kun je duren zo bespaard besteden aan bijv. betere dienstverlening of meer marketing.

Enfin, laten we bespreken wat er zoal nieuw is in boekhouding land. De meest in het oog springende trend of innovatie is die van het zogenaamde online boekhouden ook wel cloud boekhouding genoemd. Dit houdt in dat je niet langer administreert d.m.v. software die op je eigen PC staat. Maar dat je het internet gebruikt om daar je administratie te huisvesten. Maar waarom zou je dat willen doen? Bij deze een aantal voordelen. Ten eerste, is het veiliger om je data online te hebben (mits het programma waar je dit huisvest goed beveiligd is natuurlijk). Maar het is veiliger in de zin dat als er eens een brand is in je pand. Of je hebt te maken met een inbraak. Dan is niet je hele administratie foetsie. Dan heb je altijd nog een back-up in de cloud. Die back-ups worden automatisch geregeld, zodat jij geen omkijken meer hebt.

Een ander groot voordeel is automatische koppelingen met andere systemen die tevens in de cloud staan (bron). Denk dan met name aan je online bankieren omgeving. Dit koppel je gemakkelijk aan het boekhoud systeem. Het boekhoud systeem kan vervolgens controleren of een bepaalde klant haar facturen al betaald heeft, en welke facturen specifiek nog open staan. Indien gewenst kan het programma zelfs uit zichzelf herinneringen sturen. Ook dit bespaart dus een hoop tijd en frustratie.

Enfin dit is slechts een greep uit alle mogelijke voordelen die cloud boekhouden te bieden heeft. In dit artikel lees je meerdere implementaties die je veel tijd zouden kunnen besparen.

Door Max