Niets is fijner dan een goede sfeer op de werkvloer. Je personeelsleden zorgen hier grotendeels zelf voor, maar jij kunt er ook een aandeel in hebben. Of je nu je eigen onderneming hebt of een franchise beginnen wilt, een succesvol bedrijf begint bij je personeel. Als jouw personeel tevreden is, ben jij tevreden en behalen jullie sneller de doelen die je voor ogen hebt. Motiveer je personeel met onderstaande tips en creëer een gezellige en gezonde sfeer waarbij hard gewerkt wordt.

  • Denk aan het geven van complimentjes. Iedereen wilt weten waar verbetering plaats kan vinden, maar het is ook goed om te zeggen wanneer iets juist goed gaat. Specifiek benoemen wat een personeelslid goed gedaan heeft, motiveert het desbetreffende lid alleen maar meer. Iedereen houdt dan ook van het krijgen van complimentjes.

 

  • Beloon je personeel. Niet alleen met complimentjes kun je je personeel motiveren, maar ook met een bonus, personeelsuitje of kleine relatiegeschenken voelt een personeelslid zich gewaardeerd. Zo krijgen ze het idee en gevoel dat het werk wat zij leveren ook echt gewaardeerd wordt.

 

  • Leren delegeren. Besteed de juiste taken uit aan de juiste personen zodat ze hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren en ontwikkelen. Erg belangrijk daarbij is vertrouwen in je personeel. Natuurlijk motiveert het juist niet wanneer een werknemer alleen maar taken krijgt die niet uitdagend zijn. Vraag dan ook of de werknemers tevreden zijn met de taken die ze krijgen. Zo krijg je direct een beeld van hun kijk hierop.

 

  • Eerlijk zijn duurt het langst. Moeilijke gesprekken moeten gevoerd worden en lastige beslissingen moeten genomen worden. Wees daarbij altijd eerlijk naar je personeel toe.

 

  • Win het respect van je medewerkers. Je hoeft geen vrienden te zijn, maar laat juist zien dat je je medewerkers vertrouwt. Zo krijg je ook respect terug. Hierdoor wordt de motivatie onder de werknemers alleen maar groter.

Door Max