Als je momenteel een vaste baan hebt, ben je misschien al een tijdje aan het denken om voor jezelf te beginnen. Je durft de overstap nog niet te maken, je twijfelt nog? Lees verder en misschien durf je straks de keuze wel te maken. Een uitdaging, een nieuw begin, maar waar let je op als je van een vaste baan naar ZZP’er gaat? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.
Meer taken en verantwoordelijkheden
Bij een vaste baan werk je vaak voor een baas, de werkgever en krijg je opdrachten, je hebt vaste taken. Vaak werk je vaste dagen en uren in de week. Als je voor jezelf gaat beginnen heb je meer verantwoordelijkheid. Je zult zeker in het begin meer uren draaien en je hebt ook een breder takenpakket. Let er op dat je de verantwoordelijkheid aan kunt en de motivatie hebt om alles op alles te zetten voor je bedrijf.
Verzekeringen
Als je een vaste baan hebt, ben je verzekerd van salaris als je ziek bent, je spaart voor je pensioen enz. Wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat, dan dien je overal zelf aan te denken. Pensioen sparen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, belangrijke verzekeringen waar je naar dient te kijken en deze brengen kosten met zich mee. Laat je daar dan ook goed over informeren, zodat je weet wat je per maand kwijt bent aan deze kosten. Sluit deze belangrijke verzekeringen wel af, je kunt niet zonder!
Bereid je goed voor!
Een goede voorbereiding is van belang als je als ZZP’er aan de slag gaat. Je bent niet opeens als je je vaste baan opzegt een zelfstandige ondernemer met een hoog inkomen. Je dient het een en ander voor te bereiden, zoals een bedrijfsnaam, inschrijven Kamer van Koophandel, bedrijfsrekening, website, reclame maken, etc. Dit kost tijd. Je kunt de keuze maken om deels nog een vaste baan te hebben en daarnaast je onderneming op te starten. Het kan ook zijn dat je de knoop definitief doorhakt en je vaste baan opzegt en dan pas echt voor jezelf gaat beginnen.
Administratieve werkzaamheden
Als je een vaste baan hebt, dan wordt de administratie vaak gedaan door een medewerker binnen het bedrijf. Wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat, dan heb je zelf de verantwoordelijkheid om je administratie bij te houden. Dit kost ook tijd, wekelijks. Iedere maand de BTW aangifte zo dien je alles netjes in orde te houden, zodat je goed de balans op kunt maken in wat er in komt en wat er uit gaat. Investeringen zullen ook gedaan moeten worden, bekijk dan goed wat de opties zijn en of jij je het op dat moment financieel kunt veroorloven.
Variërende werktijden
De werktijden kunnen sterk variëren als je overstapt van een vaste baan naar het werk van een ZZP’er. Met name in het begin komt er erg veel bij kijken en dat dien je goed te kunnen regelen, zodat je niet dag en nacht met je werk bezig bent. Sommige mensen kunnen er volledig in opgaan en hard werken is niet erg, maar let er wel op dat het rendabel en efficiënt werken is. Sommige dingen kosten jou misschien veel tijd, je zou dan kunnen overwegen om het uit te besteden (zoals de boekhouding bijvoorbeeld, wat veel ZZP’ers doen).
Variërende inkomsten
Inkomsten kunnen variëren. In het begin moet je bedrijf van de grond komen en kan het zijn dat je inkomen nog maar minimaal is. Het is dan verstandig een bedrag achter de hand te hebben, zodat je je toch kunt redden. Let er ook goed op dat het geld wat binnenkomt niet allemaal winst is, je hebt ook investeringen gedaan en je moet ook belasting afdragen. Zorg dat je daar een reëel beeld van hebt.
Werkruimte
Werkruimte is van belang om je werk goed uit te kunnen voeren. Het ligt er natuurlijk aan in welke branche je werkt en waaruit je werkzaamheden bestaan. Wanneer je als ZZP’er thuis gaat werken, is het fijn om een eigen werkruimte te hebben, zodat je daar in alle rust kunt werken.
Overstap vaste baan naar ZZP’er maken?
Twijfel je of je de stap gaat en durft te zetten? Als het ondernemen in je bloed zit en je hebt er echt zin in, dan kun je er voor gaan. De voorbereidingen kun je vaak al treffen wanneer je nog een vaste baan hebt, een tijdje combineren en als het van de grond begint te komen dan kun je er volledig voor gaan. Het kan ook zijn dat je je liever meteen op je eigen bedrijf richt, zorg er dan voor dat je in ieder geval een budget achter de hand hebt, zodat je toch rond kunt komen wanneer je je bedrijf op gaat zetten en de inkomsten nog even op zich laten wachten.