werkgever

Als een werknemer ziek is, gelden er verschillende regels voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels om ervoor te zorgen dat alles volgens de juiste procedures verloopt. In dit artikel zullen we de specifieke regels bespreken die van toepassing zijn in geval van ziekte, zodat zowel werkgevers als werknemers weten wat hun rechten en plichten zijn. Mag je als werkgever bijvoorbeeld een ziekmelding weigeren van je personeel?

De verplichtingen van de werkgever

Wanneer een werknemer ziek is, heeft de werkgever bepaalde verplichtingen ten aanzien van de zieke werknemer. Het is belangrijk dat de werkgever op de hoogte is van deze verplichtingen om ervoor te zorgen dat de werknemer op een juiste manier wordt ondersteund tijdens zijn ziekteperiode. Deze verplichtingen omvatten onder andere het doorbetalen van het loon en het bieden van passende begeleiding en ondersteuning aan de zieke werknemer.

Doorbetaling van loon

Een van de belangrijkste verplichtingen van de werkgever bij ziekte van een werknemer is het doorbetalen van het loon. Dit geldt gedurende een bepaalde periode, afhankelijk van de duur van het dienstverband en de geldende cao-afspraken. Het is belangrijk dat de werkgever zich houdt aan deze regels om juridische problemen te voorkomen. Dit geldt overigens ook wanneer iemand in zijn of haar proeftijd zit. De wettelijke proeftijd is namelijk een periode waarin je aan elkaar kunt wennen. Wel is het mogelijk deze te verlengen op het moment dat je nog niet geheel zeker bent over je keuze en de werknemer bijvoorbeeld een week of langer ziek is geweest.

Re-integratie en begeleiding

Naast het doorbetalen van het loon, dient de werkgever ook zorg te dragen voor de re-integratie en begeleiding van de zieke werknemer. Dit kan onder andere inhouden dat er passende arbeid wordt aangeboden of dat er een plan van aanpak wordt opgesteld om de werknemer te ondersteunen bij het herstel en terugkeer naar het werk.

De rechten van de werknemer

Aan de andere kant heeft de zieke werknemer ook bepaalde rechten die hem beschermen tijdens zijn ziekteperiode. Het is van belang dat de werknemer op de hoogte is van deze rechten om ervoor te zorgen dat hij de juiste ondersteuning ontvangt van de werkgever.

Ziekmelding

Een van de eerste stappen die de werknemer moet nemen wanneer hij ziek is, is het tijdig melden van zijn ziekte aan de werkgever. Het is van belang dat de werknemer dit zo spoedig mogelijk doet, zodat de werkgever tijdig maatregelen kan nemen en de verzuimregistratie op de juiste manier kan bijhouden.

Medewerking aan re-integratie

Naast de inspanningen van de werkgever speelt de werknemer zelf een cruciale rol in het re-integratieproces. Actieve betrokkenheid is essentieel voor een succesvolle terugkeer naar het arbeidsproces. Dit betekent dat de werknemer niet alleen bereid moet zijn om deel te nemen aan de aangeboden re-integratie-activiteiten, zoals scholingen of jobcoaching, maar ook pro actief meewerkt aan het opstellen van een persoonlijk plan van aanpak. In dit plan worden concrete doelen gesteld en de stappen beschreven die nodig zijn om deze doelen te bereiken. De werknemer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze plannen en het communiceren van de voortgang naar zijn werkgever en eventuele andere betrokken partijen.

Door Max