Digitale vaardigheden, wat valt daar nu precies onder? En hoe leer je een digitale vaardigheid? Een nog betere vraag is misschien: Wat heb je eraan? Al deze vragen worden beantwoord in dit artikel over de digitale vaardigheden die jij in 2019 nog moet leren om relevant te blijven op de arbeidsmarkt.

Welke digitale vaardigheden zijn er?

Als je weet welke digitale vaardigheden er allemaal bestaan kun je bepalen aan welke vaardigheid jij nog wat aandacht moet besteden. Hieronder noemen we er een aantal voor je op.

  • Excel
  • Word
  • PowerPoint
  • Outlook

Deze digitale vaardigheden klinken vast bekend in de oren. Het zijn digitale vaardigheden die tegenwoordig bij elke baan nodig zijn. Er wordt door veel bedrijven van je verwacht dat je enige kennis bezit omtrent het werken met deze vaardigheden.

Hoe leer je een digitale vaardigheid?

Misschien heb je het idee dat je al erg goed bent in het werken met een bepaalde digitale vaardigheid. Dat is geen reden om geen cursus te volgen in een digitale vaardigheden. Er zijn namelijk online cursussen voor alle digitale vaardigheden en deze bevatten verschillende moeilijkheidsgradaties. Op die manier is er voor iedereen nog iets te leren. Programma’s zoals Word en Excel hebben namelijk een enorm aantal functies waardoor het onwaarschijnlijk is dat je alles van het programma weet.

Wat heb je aan een training voor digitale vaardigheden?

Nu vraag je je misschien af: Waarom zou ik zo een cursus doen? Na het volgen van een onlinetraining, maak je een digitale vaardigheden test. De uitslag van dat examen komt op een certificaat waarmee jij aan kan tonen op welk niveau je je bevindt betreft de digitale vaardigheid waarin je een examen hebt gemaakt. Als je bijvoorbeeld een Excel examen hebt gemaakt, krijg je een Excel certificaat met jouw specifieke niveau. Tijdens de toets worden de vragen moeilijker of makkelijker gebaseerd op wat je antwoordt op bepaalde vragen. Zo wordt je niveau bepaald.

Wat zijn de voordelen van een certificaat?

Er zijn een hoop voordelen verbonden aan het behalen van een certificaat voor digitale vaardigheden. Welke voordelen je ervan ondervindt, noemen we hieronder voor je op.

  • Een eerste voordeel is dat je betere kansen op de arbeidsmarkt hebt door het aantoonbaar maken van je vaardigheden met een certificaat. Als je solliciteert voor een nieuwe baan kun je namelijk je precieze niveau aangeven. Dat is een voordeel ten opzichte van de andere sollicitanten en vergroot daarmee jouw kansen op de arbeidsmarkt. Iedereen kan immers zeggen een kwaliteit te beheersen maar jij kunt aantonen in welke mate je die vaardigheid beheerst.
  • Nog een voordeel van het maken van een digitale vaardigheden test is dat je daardoor grotere kans hebt op promotie binnen je huidige baan. Bijvoorbeeld als jij binnen een team van administratief medewerkers, werkzaam bent. Als jij een certificaat behaalt, kun je jouw geleerde vaardigheden doorgeven aan je collega’s. Door te laten zien dat jij de leiding neemt en bezig bent met de ontwikkeling van je vaardigheden, maak je veel meer kans op een promotie. Daarnaast helpt het dat jij efficiënter te werk gaat omdat je vaardiger bent na de training.

Waar haal je een certificaat

Certificaten voor digitale vaardigheden zijn gemakkelijk online te behalen. Let daarbij wel op dat je een officiële test aflegt, anders heb je niets aan je certificaat omdat deze ongeldig is. Een goede test herken je vaak aan het bedrag dat je ervoor betaalt. Laat je niet manipuleren door te lage prijzen, een goede test begint vanaf 75 euro.  Je krijgt er een cursus bij waarvan je veel leert en uiteindelijk is het certificaat en de cursus een investering in jezelf.

Door Max