werkplek

werkplekWe hebben allemaal wel werkdagen dat het iets minder gaat en dagen dat je productiviteit geen grenzen kent. Achterliggende redenen van de non-productiviteit kunnen te weinig slaap, honger of persoonlijke problemen zijn, maar wat vaak wordt vergeten is ook je werkplek. Zowel onze werkgever als wijzelf spelen hier een bepalende factor in.

De verplichtingen van je werkgever

Je had het misschien niet meteen verwacht, maar je werkgever heeft wel degelijk verantwoordelijkheden en zelfs verplichtingen als het op je werkplek aankomt. Hij moet ervoor zorgen dat je veilig en aangenaam kunt werken en moet zich daarvoor aan bepaalde regels houden. Om dit alles in goede banen te leiden, is er bijvoorbeeld de Arbowet. Deze wet bevat verschillende regels die als doel hebben om de arbeidsomstandigheden te optimaliseren. Daarnaast hebben heel wat, vaak grotere bedrijven, een intern reglement dat ook regels en richtlijnen omtrent je werkplek bevat. Wie gelooft dat zijn of haar werkgeven deze regels aan de laars lapt, aarzelt best niet om de alarmbel te luiden. Een ongelukkige persoon werkt immers ook nadelig voor de werkgever aangezien ongelukkig met verminderde productiviteit gelijkstaat.

Maak van je werkplek geen stort

Natuurlijk is er niet alleen je werkgever, maar speelt ook je eigen hand een grote rol in een goede werkplek. En alles begint hier bij het netjes opruimen. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar uit onderzoek is gebleken dat deze vanzelfsprekendheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Veel werknemers laten hier en daar nog weleens iets rondslingeren en voor je het weet heeft je bureau meer weg van een stort dan van een aangename werkplek… met desastreuze gevolgen voor je productiviteit. Kleine dingen zoals een pen, een rekenmachine, kabels, een mobieltje,… maken al een wereld van verschil. Ruim ze netjes op en creëer zo een omgeving van rust zonder afleiding. Steek alles netjes in mappen of kasten die je binnen handbereik plaatst. Waar we wel voorstander van zijn, maar dat is puur persoonlijk natuurlijk, is bijvoorbeeld een foto van het gezin… in dit geval telt echter ook ‘maak er geen fotostudio van’.

Optimaliseer je thuiswerk

Naast werken op kantoor zit thuiswerken in de lift. En net zoals op kantoor geldt ook hier dat een goede thuiswerkplek je productiviteit ten goede komt. Thuis geldt het misschien nog meer dan op kantoor aangezien je thuiswerkplek aan heel wat meer verleidingen moet weerstaan. Belangrijk is dat je thuis een aparte ruimte voor je professionele activiteiten creëert. Houd privé en werk steeds gescheiden of toch zoveel mogelijk gescheiden. Zo kan je ’s avond letterlijk en figuurlijk de deur sluiten en je werk even vergeten. Probeer ook hier orde en netheid hoog in het vaandel te dragen.

Door Max