omgaan met een vervelende baas

Als je vrij mocht kiezen, dan zou iedereen voor een baas kiezen die een luisterend oor heeft, die begrip en flexibiliteit toont en die de ideale en rustige raadgever is. In sommige gevallen, en deze mensen mogen zich gelukkig prijzen, bestaat deze manager ook echt maar in heel wat gevallen is de realiteit net iets minder rooskleurig. Hoewel er slechts weinig werkgevers zijn die vinden dat ze echt een slechte overste hebben, is een vervelende baas geen uitzondering. Maar hoe ga je als werknemer nu precies om met een lastige baas of moeilijke manager, zonder dat je hierdoor scheef door collega’s of door je leidinggevende zelf bekeken wordt en zo je carrière in gevaar brengt?
omgaan met een vervelende baas

Toon begrip voor je baas

Het conflict aangaan, is waarschijnlijk de domste manier om met een vervelende baas om te gaan. Veel beter is het om enigszins begrip te tonen en te proberen te begrijpen waarom je manager nu precies vervelend, lastig of moeilijk is. Vaak is er een onderliggende reden en kan begrip op een of andere manier de situatie en de omgang vereenvoudigen. Een slechte baas is vaak van nature uit niet slecht maar moet met bijvoorbeeld druk van het hoger management omgaan en heeft daar moeilijkheden mee.

Deel uw zorgen maar pas op

Indien een overste aanspreekbaar is, kun je daarnaast overwegen om deze zorgen met hem of haar te delen. Let wel op dat deze manier van aanpakken tot twee situaties kan leiden. Of je baas toont begrip en is bereid om aan deze punten te werken of hij reageert enigszins mistevreden en zelfs boos. Zelfs in dat geval moet u maar denken dat u alleszins geprobeerd heeft om het probleem aan te pakken. Pas wel op dat dit niet het begin is van roddels onder collega’s of een overste waar je niets goed meer voor kunt doen.

Naar de personeelsdienst

Is je overste niet aanspreekbaar of wil hij niets veranderen na uw gesprek dan loont het soms de moeite om je zorgen met de personeelsdienst of de baas van je baas te delen. Pas wel weer op dat dit niet tot een averechts effect leidt.

Tot slot kun je natuurlijk uitkijken naar een andere baan, eventueel binnen hetzelfde bedrijf. Onder een lastige leidinggevende werken, is nu eenmaal niet iets wat je je ganse loopbaan wilt doen.

Door Max