Een derde van de mensen die bij een faillissement hun baan verliezen, is twee jaar later nog steeds werkloos.
Ontslag na een faillissement blijkt een lastige positie voor werknemers. Een op de drie mensen die bij een faillissement thuis komt te zitten, is twee jaar later nog steeds niet aan de bak. Dat laten nieuwe cijfers van het CBS zien.
In 2013 raakten 68.000 mensen werkloos door faillissementsontslag. Twee derde had in de loop van vorig jaar weer een baan, stelt het CBS.
De helft van de ontslagen werknemers kon binnen een halfjaar al aan de bak. Vooral werknemers in de horeca en in de informatie- en communicatiebranche vonden snel elders emplooi. Mensen die in de financiële dienstverlening, verhuur en handel van onroerend goed werkten, kwamen het moeilijkst weer aan werk. Het CNV kondigde dit jaar aan een parlementair onderzoek naar faillissementen te willen, omdat medewerkers structureel aan het kortste eind trekken door verkeerde beslissingen van de top.
Van de 68.000 mensen die in 2013 hun baan zagen verdwijnen, werkten de meesten in de handel en de bouw. Ook in de zorg werden dat jaar veel mensen werkloos. Bij de ontslagen ging het meer om mannen (60 procent) dan om vrouwen (40 procent). De vrouwen die hun baan verloren vonden in doorsnee minder snel weer werk dan mannelijke lotgenoten. Een kwart van de ontslagen viel onder mensen jonger dan 30 jaar. Gemiddeld genomen gold: hoe ouder de werknemer, hoe langer het duurde voor er weer werk werd gevonden. (ANP)
Dit bericht verscheen eerder op PW De Gids.