solliciteren

solliciteren
Heb je je sollicitatiebrief voor die ene leuk baan af? Wacht dan nog even met deze te verzenden. Het is namelijk niet zo slim om deze direct, nadat je hem hebt geschreven, te versturen. Neem eerst nog even de tijd om de brief goed door te nemen en een aantrekkelijk e-mail naar de werkgever te schrijven. Alleen hoe doe je dat? Wij geven je hier een aantal handige tips.

Schrijf een inleidende e-mail

Het is de bedoeling dat je de sollicitatiebrief aan de e-mail toevoegt. Schrijf er dan ook een inleidende mail bij, waarin je bijvoorbeeld verwijst naar de openstaande vacature of een eerder telefoongesprek. Begin de e-mail dus niet met ‘Geachte heer/mevrouw, hierbij solliciteer ik naar de functie van..’. Je kunt de inleiding voor een deel van je sollicitatiebrief kopiëren. Vergeet ook niet om in de e-mail te vermelden dat je een sollicitatiebrief hebt geschreven en deze aan de e-mail hebt toegevoegd.

Het is een aanrader om je sollicitatiebrief en je curriculum vitae als pdf aan de e-mail toe te voegen. De potentiële werkgever ontvangt dan een origineel document waar niets aan veranderd kan worden. Dit komt veel professioneler over.

Vergeet je contactgegevens niet

Vergeet niet om je contactgegevens ook in de e-mail te vermelden. Sluit deze dan ook af met je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Ook al staan je contactgegevens al in je cv, toch is het zinvol om deze ook nog even in de e-mail te vermelden. Zo kan de werkgever of personeelsmanager deze snel opzoeken als hij of zij je wil benaderen voor een gesprek.

Vermeld het onderwerp

Reageer je op een oproepje of advertentie? Kijk in de tekst dan ook met welk onderwerp je de brief en e-mail moet verzenden. De meeste vacatures hebben een omschrijving of een referentienummer. Dit kan je dan weer als mailonderwerp gebruiken. Door dit te doen, komt je e-mail bij de desbetreffende persoon aan.

Gebruik een normaal e-mailadres

Gebruik een e-mailadres met een normale naam. Dus geen adres met de naam sweetgirl29@hotmail.com, gangster25@yahoo.com of fitnessbody@gmail.com. Dit komt natuurlijk niet echt professioneel over en zal bij de ontvanger veel vragen opleveren. Bovendien is de kans groot, dat je e-mail direct in de prullenbak wordt geplaatst. Verstuur je sollicitatie dan ook vanaf een e-mailadres met een normale, onopvallende naam. Zo kun je de eerste initialen van je voornaam met je gehele achternaam gebruiken.

Doe eerst een test

Stuur de e-mail met je brief en cv eerst naar jezelf en eventueel naar een vriend of vriendin. Zo zie je direct hoe je e-mail eruitziet en hoe deze overkomt. Ook kun je taalfouten dan nog corrigeren. Controleer dan ook je sollicitatiebrief en je cv nog een keer. Vervolgens kun je de e-mail versturen. Plaats hierbij je eigen e-mailadres in de bcc. Zo weet je zeker dat je de e-mail hebt verstuurd. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan heeft je professionele e-mail hier natuurlijk ook bij geholpen! Tijdens het sollicitatiegesprek wil je natuurlijk laten zien dat jij de perfecte match bent voor die ene baan. Voordat het gesprek begint, kun je behoorlijk zenuwachtig zijn. Iets wat erg vervelend kan zijn, want door de zenuwen kom je niet echt zeker over. Gelukkig kun je je gemoedstoestand omzetten naar een positieve instelling. Hoe je dat doet, lees je hier.

Door Max