solliciteren

Alles in je roept dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, maar je bent nog steeds aan het werk bij je huidige werkgever. En je wilt niet dat deze er lucht van krijgt dat jij aan het solliciteren bent. Dan is het belangrijk dat je je gezonde verstand gebruikt en je gewoon normaal gedraagt zo als anders. Met de volgende tips kun je op een discrete manier op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Geef je huidige werkgever geen reden tot argwaan

Een nieuwe job zoeken is best lastig. Als je uit jezelf van plan bent te vertrekken bij je huidige werkgever, maar je hebt nog niets anders, dan kun je het beste ervoor zorgen dat je werkgever geen argwaan krijgt. Je zit natuurlijk niet te wachten op problemen of een ontslag.

Zwijgen is goud waard

Natuurlijk kun je behoorlijk enthousiast zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan en wil je het graag aan mensen vertellen. Maar besef wel dat je niet tegen iedereen kunt zeggen dat je aan het solliciteren bent. Geruchten gaan vaak als een lopend vuurtje rond en voordat je het zelf weet, is iedereen op de hoogte, ook je baas, die het eigenlijk nog niet mocht weten.

Solliciteer nooit tijdens werkuren

Solliciteren doe je altijd na werktijd. Dus ga nooit tijdens je werk via je computer in op een vacature, maar doe dat thuis. Werkgevers kunnen precies zien wat jij allemaal op je werkcomputer uitspookt. Ook als je tijdens je werk gebeld wordt, vraag dan of je op een later tijdstip kunt terugbellen.
Het is ook niet verstandig om op je werk iets uit te printen over een sollicitatie. Het zo toch heel vervelend zijn als een collega het vindt. Maar de ellende is nog groter als blijkt dat juist op het moment dat jij voor je privé iets uitprint, de printer vastloopt.

Let op wie je als referentie opgeeft

Zorg dat als je je huidige werkgever als referentie opgeeft, dat er pas contact met hem/haar wordt opgenomen als jij het op je werk verteld hebt, dat je aan het solliciteren bent. Zo voorkom je pijnlijke en onhoudbare situaties.

Zorg dat je CV beveiligd is

Als jij je CV op internet zet, dan moet je er rekening mee houden dat ook je huidige werkgever je naam kan tegenkomen als hij in de database zoekt. Het is mogelijk om je CV anoniem online te zetten, dan moet een werkgever eerst toestemming vragen of hij contact met je mag opnemen. Maar het is beter om je huidige werkgever uit te sluiten in de instellingen van je CV. Hij zal dan niet zien dat jij met je CV in de database staat.

De ideale manier van een baan zoeken is via e-mail

Je kunt je inschrijven voor vacatures per e-mail met Job Agent, op deze manier win je niet alleen tijd, maar hoef je ook niet tijdens werkuren allerlei vacaturesites af te struinen naar een job. ’s Avonds kun je dan je mail checken en reageren op vacatures die jou interesseren.

Door Redactie