solliciteren

Heb jij een sollicitatiegesprek, dan gieren de zenuwen vlak voor het gesprek al door je lijf. Logisch, want jij wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen en die baan binnenslepen. Een zenuwslopende gemoedstoestand is nou niet iets waar jij echt op zit te wachten. Het werkt alleen maar averechts. Hoe kun jij dit omzetten naar iets positiefs en je zenuwen onder controle krijgen? Met deze tips ga je goed voorbereid het gesprek in.

Kom op tijd, maar ga niet direct naar binnen

Het allerbelangrijkste is dat je op tijd komt. Als je te laat komt wordt dit zeker niet gewaardeerd en de kans dat jij de baan krijgt is dan eigenlijk al verkeken. Maar je moet ook niet te vroeg zijn, want dat kan heel belastend overkomen. Kom je veel te vroeg aan, blijf dan in de auto wachten of wacht ergens in de buurt.
Ga niet eerder dan 10 minuten van tevoren naar binnen.

Blijf te allen tijde rustig

Dit is vaak een hele lastige, want hoe kun je rustig blijven als er zo iets spannends staat te gebeuren? Stress, zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol en adrenaline vrijkomt en dan is helder nadenken behoorlijk moeilijk. Terwijl je juist je geest helder wilt hebben, zodat jij je kunt focussen op je sollicitatiegesprek.
Een goede oefening is om je te concentreren op je ademhaling. Adem in 5 seconden in en adem in 5 seconden weer uit. Herhaal dit een aantal malen achter elkaar.

Verdiep je in je aantekeningen

Het is goed om de aantekeningen, die je hebt gemaakt voor het gesprek nog eens door te nemen. Met wie heb je een gesprek en wat is zijn of haar functie? Handig om te weten, zodat jij je niet kunt vergissen.

Check het twitter-account van het bedrijf

Als het goed is heb jij je al verdiept in het bedrijf. Maar er kan altijd nog iets gebeurd zijn, waarvan jij nog niet op de hoogte bent. Check daarom de feed van het twitter-account van het bedrijf nog eens, zodat jij volledig op de hoogte bent van wat er speelt.

Oefenen van de vragen heeft geen zin meer

Waarschijnlijk heb jij je suf geoefend op vragen, die gesteld kunnen worden en die je zelf zou kunnen stellen. Dat is heel goed, maar het heeft dan vlak voor het gesprek geen zin meer om al die vragen nog eens door te nemen. Je wilt natuurlijk niet overkomen als een soort robot, die alle vragen en antwoorden zo op kan dreunen.

Zorg voor een georganiseerde tas

Je wilt natuurlijk tijdens het gesprek niet overkomen als een sloddervos. Bekijk voor aanvang van het gesprek je tas nog eens. Je moet alles wat je nodig hebt in een keer kunnen pakken, zonder dat je hoeft te rommelen in je tas. Als je alles direct kunt pakken, geeft dat een georganiseerde indruk.

Check jezelf nog eens in de spiegel

Ga nog even naar het toilet en kijk daar nog eens goed naar jezelf in de spiegel. Zit je haar goed, zijn je nagels schoon en zijn je handen droog. Voor je gesprekspartner is niets zo irritant als een kleffe hand en vieze nagels.

Wees vriendelijk tegen iedereen

Wie je ook in het gebouw tegenkomt, wees er vriendelijk tegen, zelfs tegen de receptioniste en de beveiliger. Waarom? Omdat er vaak aan die personen wordt nagevraagd hoe jij overkwam toen je binnenstapte. Je wilt natuurlijk dat deze dan kunnen zeggen, dat je vriendelijk en beleefd reageerde.

Let op de omgeving

Als je zit te wachten, kijk dan goed om je heen. Zo krijg je een indruk van hoe de mensen daar met elkaar omgaan. Je kunt dan gelijk een stukje van de sfeer proeven van het bedrijf waar jij misschien wel komt te werken.

Denk aan leuke dingen

Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar denk aan leuke dingen tijdens het wachten. Happy Thoughts brengen je in een betere gemoedstoestand.
Ik wens je veel succes met je sollicitatiegesprek!

Door Redactie