Vijf goede tips om de werkdruk in het onderwijs te verlagen
Vijf goede tips om de werkdruk in het onderwijs te verlagen

Wanneer je een baan hebt in het onderwijs, ben je druk met allerlei verschillende taken. Naast het lesgeven moet je lessen voorbereiden, vergaderen, huiswerk en toetsen nakijken, oudergesprekken voeren, noem het maar op. Veel docenten kunnen dan ook een hoge werkdruk ervaren. Wij geven daarom vijf goede tips om de werkdruk in het onderwijs te verlagen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

  1. Prioriteiten stellen

Door prioriteiten te stellen zorg je voor rust in je hoofd. Je hebt goed inzicht in welke taken als eerst afgerond moeten worden en hier kun je je volledig op focussen. Het is belangrijk om een lijst te maken met alle taken die uitgevoerd moeten worden, om vervolgens te bepalen welke het meest urgent zijn.

  • Timemanagement

Timemanagement heeft te maken met het effectief en efficiënt omgaan met de tijd. Wanneer je dit doet, besteed je jouw uren slim en kun je zoveel mogelijk werk verrichten in de tijd die je hebt. Door goed timemanagement zorg je er ook voor dat je voldoende tijd overhoudt voor rust en ontspanning.

  • Ontvang feedback

Kom veel in contact met collega’s en bespreek de werkdruk die jij ervaart. Misschien kom je er op deze manier wel achter dat een collega zijn of haar taken een stuk slimmer indeelt of sommige taken sneller afrondt door efficiënter te werken. Vraag om hulp en ontvang feedback om nieuwe inzichten te krijgen en jouw werkdruk te verlagen.

  • Digitaliseren

In het onderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale middelen. Op veel scholen gebruiken leerlingen laptops en tablets, waarmee zij bij de lesstof kunnen en waarop zij huiswerk en toetsen kunnen maken. De digitale leermiddelen met Smart2Scool maken dit bijvoorbeeld mogelijk. Dit heeft ook voor docenten belangrijke voordelen. Digitalisering zorgt er namelijk voor dat je alles op één plek kunt regelen. Je kunt zowel de lesstof als de administratieve taken regelen via een tablet of laptop. Daarnaast kan het ook helpen om de lesstof beter over te brengen naar leerlingen en om sneller en eenvoudiger toetsen en huiswerk na te kijken.

  • Neem voldoende pauze

Wanneer je veel werkdruk ervaart, moet je zeker geen pauzes overslaan. Wanneer je geen pauze neemt zul je je uiteindelijk niet meer goed concentreren en duurt het extra lang voordat je taken af kunt ronden. Neem daarom regelmatig een korte pauze om vervolgens weer met een frisse blik aan het werk te gaan.

Door Max