Ontslag aanzeggen is niets meer dan aan je werknemer laten weten dat hij of zij een andere baan moet gaan zoeken. Nu heb je ontslag aangezegd, maar wat nu? Wat moet jij als werkgever nog allemaal regelen en heb je het ontslag wel goed aangezegd? Hieronder vind je een checklist over het hoe en wat na het aanzeggen van ontslag.

Ontslag

Hoe zeg je ontslag aan?

In de meeste gevallen vertel je je werknemer persoonlijk dat hij ontslag krijgt. Maar met alleen een mondelinge mededeling ben je er niet. Ontslag moet altijd schriftelijk worden aangezegd.
Mag je ontslag dan ook per email aanzeggen? Ja, dat mag. Volgens onze regering is een aanzegging per email ook een schriftelijke aanzegging. Of het aanzeggen van ontslag per email ook de beste keuze is, is nog maar de grote vraag. Want als werkgever moet je kunnen bewijzen dat het ontslag (tijdig) is aangezegd.
Je mag het dus wel per email doen, maar stuur daarnaast dan ook een aangetekende brief met de aanzegging naar de desbetreffende werknemer.
In de brief moet vermeld worden dat de werknemer twee weken de tijd heeft om bezwaar te maken tegen het ontslag. Wat ook in de brief moet komen te staan is de reden van ontslag

Tijdelijk contract? Zorg dat je op tijd ontslag aanzegt

Heb je besloten om het tijdelijke arbeidscontract van je werknemer niet te verlengen, dan moet je dit tijdig aanzeggen. Met tijdig wordt bedoeld minimaal 1 maand voordat het arbeidscontract eindigt. De aanzegverplichting geldt alleen voor contracten van 6 maanden of langer. Ook hier geldt dat het ontslag schriftelijk aangezegd moet worden.
Ben je te laat met aanzeggen van het ontslag, dan de sanctie die hierop kan volgen een vergoeding van 1 maandloon.

Wat moet je doen als je ontslag aangezegd hebt?

Zodra de werknemer op de hoogte is gesteld van zijn ontslag, moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Ook als je binnen twee weken bezwaar hebt ontvangen tegen het ontslag van je werknemer, verzoek je het UWV om toestemming om het arbeidsrelatie te ontbinden. Hierna volgt een hele correspondentie over het ontslag.

Zorg dat je de juiste ontslagreden hebt gehanteerd. Maar ook dat je een dossier hebt aangelegd met bewijsmateriaal over het functioneren van je werknemer, als je de werknemer ontslaat vanwege disfunctioneren. Je krijgt namelijk als je een werknemer ontslaat te maken met de overheid, die de werknemer als het ware in bescherming neemt. De reden van ontslag moet dan ook goed geformuleerd zijn en duidelijk aanwijsbaar.

Is een werknemer langer dan twee jaar bij jouw bedrijf in dienst, dan moet je de werknemer een transitievergoeding aanbieden en de hulp aan de werknemer om een andere baan te vinden. Dit kan door middel van een outplacementtraject. Hoe hoog die transitievergoeding is, kun je berekenen op Ontslag.nl.

Treedt je werknemer altijd open en vriendelijk tegemoet, want als er een conflict ontstaat, kan dat behoorlijk negatief zijn voor je reputatie en je bedrijf. Ruzie wordt ook opgemerkt door andere werknemers en het zal de sfeer er niet beter op maken. Ga je op een goede manier in onderhandeling met je werknemer over de transitievergoeding en het te doorlopen outplacementtraject, dan zal de werknemer geneigd zijn om alles netjes af te ronden. Dit geeft ook een goede indruk naar de andere werknemers binnen je bedrijf.

Door Redactie