Niemand zit te wachten op ontslag, maar het gebeurd vaak genoeg. Meestal heb je het wel zien aankomen en soms ook helemaal niet. In welke situatie je ook verkeert, ontslagen worden is niet leuk. Je zit niet alleen zonder werk, maar ook je financiële situatie is opslag veranderd en daarnaast heeft ontslag ook nog een emotionele impact op je. Maar waar heb je recht op als je ontslagen wordt?
Ontslag buiten jouw schuld
Wordt je ontslagen buiten jouw schuld om, dan heb je sinds 1 juli 2015 recht op een ontslagvergoeding, mits je minimaal twee jaar in dienst bent geweest bij dezelfde werkgever. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel transitievergoeding genoemd.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat als je ontslag ernstig te verwijten valt aan je werkgever, de kantonrechter een aanvullende vergoeding kan toekennen, mits je naar de rechter gaat. Dit komt bovenop de transitievergoeding. Maar hoe zit het dan als je minder dan twee jaar bij die werkgever gewerkt hebt en je wordt ontslagen en het ontslag is ook nog ernstig te verwijten aan je werkgever? In dit geval heb je geen recht op een transitievergoeding, maar door het ontslag vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst, kun je wel de nodige vergoedingen, inclusief outplacement bedingen.
WW-uitkering na ontslag
Als je wordt ontslagen heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. Het UWV bepaalt of je hiervoor ook daadwerkelijk in aanmerking komt. Blijkt dat je geen recht hebt op een WW-uitkering, dan kom je hoogstwaarschijnlijk wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Ontslag door financiële problemen werkgever
Wordt je ontslagen omdat je werkgever in financiële problemen verkeert en daardoor ook je loon niet meer kan uitbetalen? Dan heb je mogelijk recht hebben op een uitkering wegens betalingsonmacht. Het UWV kan je hier alles over vertellen.
Wat moet je allemaal regelen bij ontslag?
Als je wordt ontslagen dan heeft dit heel wat gevolgen voor je. Het heeft geen zin om op dat moment bij de pakken neer te gaan zitten, want er is een heleboel te regelen. Ik zet een aantal tips, die je kunt gebruiken voor je op een rijtje.
Heb je recht op een ontslagvergoeding?
Ben je langer dan 24 maanden in dienst en wordt je ontslagen? Dan heb je waarschijnlijk recht op de transitievergoeding. Bereken de hoogte van je transitievergoeding via Ontslag.nl. Kunnen jij en je werkgever in onderling overleg uit elkaar, dan is er vaak nog veel meer mogelijk. Het ontslag wordt dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en daar zijn geen regels voor. Eventueel kun je ook een partij inschakelen die voor en met jou en je werkgever onderhandelt.
Check of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering
Om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je altijd je ontslag moet aanvechten. Ben je zelf weggegaan of ben je op staande voet ontslagen dan heb je geen recht op een WW-uitkering.
Bereid je voor een lager inkomen
Als je alleen een WW-uitkering hebt, dan is dat een stuk lager dan het inkomen wat je daarvoor kreeg. Het is handig om voor jezelf een je inkomsten en uitgaven eens op een rijtje te zetten. Neem hierin ook je buffer mee. Probeer zo zuinig mogelijk te leven en geef niet meer uit dan dat er binnenkomt. Via Nibud kun je een soort digitaal huishoudboekje invullen.
Kijk op welke toeslagen je recht hebt
Je financiële situatie is veranderd. Toeslagen waar je misschien eerst geen recht op had, kun je misschien nu wel krijgen. Het is belangrijk om dit binnen zes weken na je ontslag te regelen. Houdt er ook rekening mee dat de kinderopvangtoeslag drie maanden na je ontslag vervalt. Je moet deze echter wel zelf stopzetten.
Ontslag heeft gevolgen voor je pensioen
Als je wordt ontslagen stopt ook de pensioenopbouw bij je werkgever. Op het opgebouwde ouderdomspensioen blijf je te allen tijden recht houden. Je krijgt hiervan ook een overzicht.
Soms is het mogelijk om na je ontslag de pensioenopbouw te laten doorlopen. Dan betaal je de premie aan de pensioenuitvoerder. Je kunt zelf contact opnemen om te kijken wat hierin mogelijk is.
Zoek zo snel mogelijk een nieuwe baan
Als je ontslagen wordt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Je moet echter zelf de eerste stap zetten. Ga eens bij jezelf te raden wat je leuk vindt om te doen. Via internet kun je een online test doen en zo zien waar je interesses liggen, maar ook wat je sterke en zwakke kanten zijn.
Natuurlijk is er nog altijd een loopbaancoach, die je hierin volledig kan begeleiden.
Weeg af of je misschien voor jezelf wilt beginnen
Natuurlijk kun je als je werkeloos bent ook voor jezelf beginnen als ZZP-er. Laat je voordat je zulke stappen zet goed informeren en voorlichten op de ins en outs. Want een eigen bedrijf starten kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je uitkering.