Je komt als werkgever in een situatie terecht dat je jouw werknemer gaat ontslaan. Een lastig pakket, niet alleen voor de werknemer, maar zeker ook voor jou als werkgever. Een werknemer die langer dan twee jaar bij je in dienst is, kun je niet zomaar ontslaan. Je moet als werkgever wel een hele goede reden hebben om je werknemer op straat te zetten. In vele gevallen ontkom je niet aan het aanbieden van een outplacementtraject. Maar hoe zit dat nu allemaal en wat zijn de mogelijkheden voor jou als werkgever?
Verschillende redenen voor outplacement
Een werkgever kan verschillende redenen hebben om te kiezen voor outplacement. Dit kan zo zijn voordelen hebben voor de werkgever. Let op dat je als werkgever verplicht bent om een werknemer die langer dan twee jaar in dienst is een outplacementtraject aan te bieden. Bij personeel dat nog geen vast contract heeft of korter dan twee jaar werkzaam is bij het bedrijf geldt deze verplichting niet.
Geen plaats meer voor de werknemer
Een reden om een werknemer te ontslaan is dat hij niet goed functioneert of dat hij geen doorgroeimogelijkheden meer heeft. Misschien komt er zelfs wel een reorganisatie om de hoek kijken. Allemaal redenen voor ontslag. Wil je een werknemer die disfunctioneert ontslaan, dan moet je wel een dossier aangelegd hebben, waarin je bewijsmateriaal hebt verzameld om aan te tonen dat de werknemer zijn werk niet goed doet.
Tevreden personeel en imago hooghouden
Het aanbieden van outplacement aan een werknemer kan een positieve uitwerking hebben op je bedrijfsreputatie. Als een werknemer en een werkgever in goede harmonie uit elkaar gaan, dan wordt dat ook gezien door het blijvende personeel. Daarnaast zal de vertrekkende werknemer meer geneigd zijn om alles netjes af te ronden, dan als je met een conflict afscheid neemt van elkaar.
Kostenbesparend en juridisch voordelig
Outplacement kan ook nog eens financieel voordelig voor je uitpakken. Als je de werknemer een goed outplacementtraject aanbiedt, dan kan dat kostenbesparend werken. De kans is heel groot dat de werknemer akkoord gaat met de ontslagvoorwaarden. Er volgt dan geen heel juridisch traject.
De juridische bescherming van een werknemer is heel hoog in Nederland en de werkgever zal heel zorgvuldig moeten handelen. Deze kosten en daarbij een hoge ontslagvergoeding komen dan niet aan de orde.
Wie moet de outplacement betalen?
Als werkgever betaal je het outplacementtraject van de ontslagen werknemer. De ontslagvergoeding kan deels worden aangewend om het outplacementtraject te financieren. Het is voor zowel jou als werkgever als voor de werknemer aantrekkelijk om voor de onderhandelingen over het outplacement een juridisch adviseur in de arm te nemen.