Je kunt niet zomaar je ontslag krijgen. Je werkgever moet een hele goede reden moet daarvoor een hele goede reden hebben. En daarnaast moet hij dit ook kunnen bewijzen. Er moet een dossier zijn aangelegd waarin alle bewijzen verzameld zijn. Veel mensen raken in paniek, omdat ze totaal uit het veld zijn geslagen en daardoor niet weten hoe ze moeten reageren. Wat moet je nu wel doen en wat moet je vooral niet doen als je ontslagen wordt?
Bescherm jezelf als werknemer
Als je je eenzijdig ontslag krijgt, moet je dit vooral niet accepteren. Ook al is de relatie al langere tijd verstoord en wil je zelf ook graag weg, ga niet akkoord met het ontslagvoorstel van je werkgever. Waarom niet? Omdat ontslag flink wat consequenties tot gevolg heeft en heb je die consequenties wel op een rijtje gezet voor jezelf?
Stel jezelf eerst de volgende vragen voordat je iets accepteert:
- Mag ik ontslagen worden? Zijn er bewijsbare redenen?
- Is er een ontslagvergunning aangevraagd?
- Is de transitievergoeding, die wordt aangeboden wel realistisch?
- Krijg ik een outplacementtraject aangeboden?
- Wat wordt de hoogte van mijn WW-uitkering?
- Krijg ik het ontslag schriftelijk aangeboden?
Teken niets en houdt het ontslagvoorstel in beraad
Teken niet zomaar het ontslagvoorstel, want dan teken je voor wederzijds akkoord van je ontslag. Om het recht te behouden op een WW-uitkering moet je je ontslag aanvechten. Je moet schriftelijk bezwaar maken tegen je ontslag.
Je hebt twee weken de tijd om na te denken, dus laat je niet overhaasten door een werkgever, die met mooie verhaaltjes komt. Je kunt het beste het ontslagvoorstel laten lezen door een juridisch adviseur, zodat je zeker weet dat je WW-uitkering niet in het gedrang komt.
Stel je beschikbaar voor werk
Ook al heeft je werkgever je een ontslagvoorstel gegeven, blijf je beschikbaar stellen voor werk. Doe je dit niet dan blijf je in gebreke en kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen voor werkweigering. En daardoor verspeel je het recht op een WW-uitkering. Wordt je naar huis gestuurd, maar je je ontslag niet op papier gekregen, blijf dan op je werkplek en stel je beschikbaar voor arbeid. Neem wel direct contact op met een juridisch adviseur. Hoe moeilijk het ook is, doe wat je moet doen, zodat je later niets verweten kan worden.
Blijf redelijk
Het is heel logisch dat je boos bent of gefrustreerd, want ontslag krijgen is niet leuk. Maar zorg dat je redelijk blijft. In de meeste gevallen zal je met je werkgever om de tafel moeten om goede afspraken te kunnen maken. Het is dan wel zo prettig als je dan nog samen door één deur kan, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Ben je echter zo emotioneel dat je verwacht dat dit lastig is, kun je altijd kiezen om een mediator in te zetten die je helpt met ontslagbegeleiding.
Laat je werkgever met een eerste voorstel komen
Als je het verzoek krijgt van je werkgever om een voorstel op papier te zetten, ga daar dan niet meteen op in. Laat je werkgever maar met een eerste voorstel komen, ook als het gaat om een aanbod tot transitievergoeding. Jij krijgt je ontslag, dus je werkgever is als eerste aan zet. Komt je werkgever met een voorstel, dan is het handig om een juridisch adviseur te raadplegen. Deze kan je helpen en in de onderhandelen en weet alle ins en outs.
Laat je niet uit je tent lokken
De beste houding, die je kunt aannemen in het geval van ontslag is de zogenaamde bioscoophouding. Luister en kijk, maar zeg niet teveel, dan kun je ook niets verkeerds zeggen.