stress op de werkvloer

Wat is voor jou als werkgever of manager het minst aangename moment op de werkvloer? Voor sommige zou het een slechte prestatie van een werknemer of het niet halen van bepaalde objectieven zijn maar in 9 van de 10 gevallen krijg je te horen dat het ontslaan van iemand niet altijd even eenvoudig is. Hoe pak je dit op correcte wijze aan en zorg je ervoor dat het een rustig, eerlijk maar direct gesprek wordt? Hier enkele tips:

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je de werknemer confronteert met zijn of haar ontslag is het nuttig om even een aantal zaken te overlopen die je tijdens het ontslaggesprek kunt aanhalen. Denk bijvoorbeeld na over de redenen van het ontslag en over hoe je deze redenen gaat formuleren. Een heldere en duidelijke uitleg geeft een veel betere indruk dan een aarzelend gesprek.

Wees bondig en correct

Het heeft geen zin om uren rond de pot te draaien. Eerlijkheid zonder een wirwar van omslachtige redenen bij een ontslag is nog altijd het beste. Zet een paar concrete punten of redenen van het ontslag op een rijtje en verduidelijk ze bondig.

Kalmte en luisterbereidheid

Probeer tijdens het gesprek steeds je kalmte te bewaren. De kans bestaat dat de werknemer emotioneel gaat reageren maar dan is het jouw taak om niet in dit verhaal mee te gaan. Luister, toon begrip maar vermijd ellenlange discussies over het waarom wel of waarom niet. Het ontslag is wat het is en deze beslissing is niet omkeerbaar. Je kan van tijd tot stond aangeven dat het inderdaad niet leuk is maar ga niet vertellen dat het je spijt.

Korte pijn

Duidelijkheid is prioriteit. Het heeft geen nut om eerst over koetjes en kalfjes te praten alsof er niets aan de hand is om vervolgens aan te geven dat iemand ontslagen is. Geef desnoods een heel korte inleiding maar laat meteen van de start van het gesprek blijken dat je iets vervelend aan de werknemer moet vertellen. Een ontslag is nooit leuk maar eerst doen alsof er niets aan de hand is om vervolgens keihard toe te slaan, is nog minder leuk.

Afronden

Het moeilijkste van het gesprek is misschien wel de afronding. Nu de werknemer weet dat hij ontslagen wordt, zijn er nog een aantal praktische zaken die moeten besproken worden. Wat wordt de laatste dag voor de werknemer? Hoe gebeurt de kennisoverdracht en de communicatie naar eventuele collega’s of klanten? Enzovoort. Het zijn allemaal zaken die best tijdens het ontslaggesprek besproken worden.

Door Max